tisdag 13 oktober 2009

Soon back in Greece


Här ligger vi inklämda mellan m/s Cristal dvs fd Silja Opera Och MSC;s Opera!

Trabzon
Fram med atlas nu så vet ni var jag varit! This is another Turkish city to love.
Finns det nån turkisk stad utan uppförsbackar? Verkar ej så!!
Herregud va flertalet är fyrkantiga i facet här, kanske det va härifrån Ataturk kom, kolla statyerna, nej de turkiska beaty-generna hamnade ej i denna stad.
Satt en stund i parken bland turkfarbröderna och försökte se så van ut jag bara kunde, hade lust på en vattenpipa men det blev inget mer än lust.
Lokala äpplen kostade 1.00 lokala pengar( de lokala äpplen på Pukaron Paroni kostade 4€), Magnumglass 2.25, toalett 0.50…… men bäst va de mumsiga persikorna, snacka om att de rann från mungiporna. 1.00 = 0.50cent...


Ataturk rockar loss.

Sinop
Huklenas stad skulle jag kalla denhär. Här kan man göra business genom att sälja dukar för tanterna, ja för tjejerna också. Kändes som var och varannan gick med en duk på huvet, olika mönster, färggranna som bara den. Hit borde Christer Lindarw åka när han behöver nya ideer för hur man knyter en sådan, variationen stor.
Hur trevligt som helst här, småturkarna hade rast när jag var på stan och kom glatt förbi och skrek “hello”, svarade stolt med merhaba. Förstod också att dom lärt sig ordet “money” men det ordet fanns ej I mitt vokabulär just denna dag, selektivt döv klarar jag av att va.
Trevliga människor dessa Sinopbor, äkta turkiskt kan man kalla det, så långt som man bara kan komma från Antalya och Bodrum. Marknaden kan ej bli mera lokal än denna, hade önskat jag kunnat understöda varenda gumma- far away from en delikatessaffär.


Jalta
Denna destination har ej legat i top på min lista men klättrar stadigt uppåt. Igen en gång funderade om jag ändå har lite östeuropeiskt blod I mig, tror det för jag trivs härborta.
Stegade med raska steg mot torget som jag älskar men vips måste jag missat nåt för jag kom till Jaltas Östermalm, vilka chateauer- och vilka ruckel blandat med varandra.
Hittade också idrottsplanen med texten “welcome to Jalta” och så OSringarna under texten. Undrar när det varit OS här för inte skall det väl bli det I alla fall, London och Rio är ju på tur. En kort stund funderade jag på om jag skulle ta ett 400 meters lopp men blixtsnabbt uppenbarade sig mjölksyran I benmusklerna, hade knappast slagit rekordet från 1900 talet!
Torget försörjde mig med rödlök(världens bäste sägs det), saltgurka, varmt bröd, färska skogshallon och granatäpplesaft-hur ballt som helst.
Ingen brist på Prada här, dessa plagg kändes mera äkta än I Turkiet, åtminstone med tanke på prislappen.
Ny president skall dom småningom få, blir det hon med flätan eller blir det nån annan är frågan?
Ekonomin är ej på top här, valutan rasat I värde så jag förstår att det är tufft att betala gasräkningarna. Även lågkonjunktur för hälsoinspektörerna, usch va jag fick ljuga annars hade dom farit iväg med en massa “prover”………………………



Denhär grillplatsen skulle ej va fel.


Odessa
Eldorado i cd affären, nästa gång tar jag skottkärra med mig, nånej! Tänk er när man hittar cd:n för 3-5€, och såna som man vill ha- åtminstone några. Å andra sedan hamnade Alexander Ryback hos mig och nu undrar jag hur han kunde vinna Eurovisionen, hans cd blir ingen storsäljare, inte ens I Ukraina, upp som en sol, ned som en pannkaka tycks mottot va. Svetlana hamnade I samma plastpåse och rätt kul cd egentligen. Däremot är David Guettas One Love Electronica min nya favis!
Ni som ej varit I Odessa tycker jag skall ta en sväng hit, toppenstad även utanför cd-affären.
Körsbärsjoggisjakten har startat, jag håller ungefär samma tidtabell som älgjakten I Finland. Hittade nån lokal variant med choklad, ingen fler av den typen.

Kanske nåt för nya presidenten?

Constanta
Möte, möte, möte och hamnen är lika gräslig som förut!
Annars lever livet ombord sin gilla gång, paxen tycks trivas och visst är det ett nöje att ha nöjda gäster.
Vanligaste frågan är; vad händer med fartyget nästa år och jag drar samma förklaring, bla, bla, bla………………..Det riktiga svaret hoppas jag kunna ge snart, det bränner under fötterna, för ägarna bränner det säkert I plånboken.


Vad tror ni detta är?

Nessebar
Sunny Beach är en sak och Nessebar en annan. Nessebar hur mysigt som helst, speciellt denhär årstiden när de flesta turisterna försvunnit och krims-kramsaffärerna håller på att gå I ide.




Istanbul
Dagen inleddes med att jaga en bulgarisk sparv I matsalen, till all tur dök den ej upp när fågelinfluenssan va inne! Undrar vem som satt igång detta med “galtinfluensan” kan det va läkemedelsföretagen, det har ju satt många hjul igång, värmekameror, hälsodeklarationer ,vaccinationer, kontroller. När man kommer till Turkiet så skall man svara på en massa töntiga frågor, verkar som dom tror man skall dö snart.

Mellan varven så tog jag en kort promenad till Taksim och laddade batterierna, kul att se nåt annat än landsmän.

Hon glider in……även denna Istanbuldag dök Silja Opera upp och la sig bredvid oss.

1 kommentar:

Unknown sa...

"Ataturk rockar loss" och himla många kvinnor med honom; han var ju mycket kvinnovänlig på sin tid!
Litet avis är jag på dig; jag ville också dit.... men inte fannns det plats för mig....sold out!!! terveisiä vaan Raisiosta!!!