onsdag 13 maj 2015

Eurovision 2015; Rep för semifinal II





Då är jag tillbaks i Presscentret och dags att börja lyssna på ett nytt gäng låtar, dessa 8 tävlar i Semi II på torsdag 21. maj. Länderna som övar är Litauen, Irland, San Marino, Montenegro, Malta, Norge, Portugal Tjeckien. Helt klart att början av semi II är svagare än andra halvan för då dyker sådana länder som Island, Sverige, Slovenien och Azerbadjan upp.

Men svårt blir det att slå urringningarna (Holland, Grekland), antal tygmeter per klänning(Ryssland) och kortaste shorts(Moldavien).






Litauen






En trallvänlig låt som hör till de bättre under dagen,  åtminstone får den mig på gott humör. Eller är jag bara påverkad av att vi träffade duon igår?
Gillar icke färgerna som används på screen, tänker  på FYR Makedonien när det går i rött och gult men detta är väl bara jag. Och lite påfågelfeeling över hennes dress. I fågelriket är det ju hannen som brukar vara grann, i Litauens Eurovision bidrag är detta tvärtom.
Han får ju extra poäng för han har en bakgrund som sjöman, börjat sin karriär på Queen Elisabeth, Monica har tävlat i den nationella tävlingen sedan 2009 så inga fågelungar här.






Irland




Hon sjunger om att ta risker varje dag eller rättare sagt att ta mindre risker och kanske icke så dumt. En ung tjej som kan komma långt i denna branch men ger icke så mycket för just detta i Wientävlingen. Kan tänka mig detta blir en radiohit och skvalar på radiostationerna under sommaren.
Personligen gillade jag bättre den svenska låten som tävlade på Irland, tror hon kom trea.






                     San Marino




Har tappat kollen på hur mångte Ralpf Siegel låt detta är i Eurovisionssammanhang. Wikipedia säger 21 + 31 i det tyska nationella tävlingarna - vem skall slå det? Kanske Thomas G;son?? Ingen större succe detta år med låten, artisterna gör sitt bästa: Känns lite som Bubka skulle vara med och hoppa stav men ribban hålls icke kvar på ens 4.75!



Herr Siegel hade en bjudning I Baku för att han varit  XX år i branchen, ingen mesig tillställning kan jag påstå! Högst troligt är det också han som lägger ut en massa pengar till den San Marinska delegationen.



                                                                        Montenegro



En maffig balkanballad - som innehåller rosmarin förstås- och far in i benmärgen. Skriven av Zeljko Joksimovic Balkans största stjärna. Och så sjunger han på de lokala språket, vilket det nu än är.
Må Montenegro gå till final men Knez får plocka fram alla "utstrålsgener " han hittar i kroppen för sälja sig i kameran! Vore bra för hela tävlingen och då får vi hoppeligen med fler balkanländer nästa år.



                                                                               Malta



Har varit lite tveksam till Maltas Warriors men får allt ändra mig, också en powerballad men icke lika mycket gåshud som Ryssland.  Alltid maffigt med en ensam artist på scen utan allt lull-lull. Undrar om hela klänningen är klarsydd, känns lite som hon rev ned nån gardin på vägen mot scen och vira den runt kroppen. Synnerligen sympatisk ung dam från Valletta men vem har hon som stylist, nån som för länge sedan jobbade för Shirley Clamp??
Blir så häftigt den dag Malta vinner, tsunamivarning i Medelhavet!





Norge



Här har vi lite Norge, lite Schweiz och lite UK och bra blir det, inget Oslo 2016 icke men jag har ju dem TOP 10 och håller förstås fast vid det- ännu! Men det börjar bli trångt i balladträsket- och trängre skall det bli.
Och en urringning på tvären denna gång! Hon ser icke riktigt bekväm ut när hon tassar runt på scenen.


                                                                              Portugal



Inget Lissabon 2016 heller- hur länge får man vänta? Raka rör i mitt huvve, måndagen 25 maj kommer jag icke ihåg denna sång, sätter inga spår. Uppskattar dock att dom drar den på det portugisiska språket och kläderna är färdigtsydda.



                                                                         Tjeckien



Här pågår skodramat!
Ännu en duett med en svulstig ballad men dom får åka mot Prag fredag morgon, hoppas dock det ICKE går bättre i ishockey..............nio förstår vad jag menar. Marta har annars jobbat med Apocalyptica, ett plus i detta sammanhang. Och Vaclav är bland de manligaste som stått på en Eurovisions scen.
Kommer icke ihåg när jag senast sett skor slängas på scen kanske senast på en LillaJulsfesten. Detta är också ett sätt att visa drama på. Hoppas dom klipper ögonblicket på ett annat sätt på torsdag än vad dom gjorde idag, , ?!


Det var allt för denna tredje rehearsaldag! Klockan är halvåtta och arbetsdagen full, glada vi till hemmet på Ferchergasse vanka.

Hejdå!!

Inga kommentarer: