tisdag 14 maj 2013

Allt från tysk ambassadör träff till Bobbysocks

En kulturellt rik dag även denna. Kylskåpet skulle fyllas med vittvin och yoghurt och allt däremellan som kan va bra att ha. Sedan en sväng med dammsugaren till Eurovision musik och vips var det dags att styra mot Presscentret via en massa ställen.



 
Först på tur var tyska ambassadören som tyckt att vi skulle komma förbi, sagt och gjort så var vi där. Lyssnade till akustisk version av Robin och tyska Natalie tillsammans med en massa tyskar i en trevlig lokal som normalt spelar syntpop musik och motsvarande.
Det fanns bl a räkor på buffen, undrar hur många som plockade av dessa; hur äter man oskalade räkor stående då det ej fanns så stor kvadratmeteryta per person??



Petra Mede lotsar oss genom låtarna
Generalrepet för första semifinalgänget på Malmö Arenan. Spännande att stiga in i den lilla arenan. Den känns liten efter sådana arenor som Baku och Dusseldorf men det var säkert ett rätt beslut att icke boka Friends, hade bara varit för stort. Nu får vi mysa i Malmö i stället.

Här kommer korta personliga "tyckningar";






Slovenien; Kvalar ej.

 
 
Estland; oj, oj va fint och Birgit kan detta med kamera. Vackert, minimalistiskt, fint, bra sjunget. Toppen Eesti. Tar tillbaks vad jag skrev häromdan.

Österrike; en bra låt sjunget av en bra röst men jag känner på mig att dom ej kvalar. Och Miss Kelly kommer ej genom rutan, rätt kall.

Kroatien; Grannarna röstar och det går bra för folklore Il Divo killarna
 
 

 
 
 
 
Danmark; En stor förhandsfavorit som går till final men blir ingen segrare på lördag.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ryssland; Kanske den snyggaste scenografin, så fint med lamporna på scenen och en varm känsla efteråt. Vackert sjunget.


Ukraina; Nu får vi hoppas öronsnäckan hålls på plats, enligt Henke skulle dom limma fast den på huden- skämt åsido. Låten gillar jag men tycker synd om Igor som är på fel plats. Hon är vacker, sjunger kanon och har den vackraste klänningen hittils. Mycket elegant. Ukraina tar sig vidare.
Holland; Om Ryssland hade värme så saknas det totalt i denna låt. Låten fin men passar ej in på en Eurovision scen. Årets diva men hon kunde ändå titta in i kameran- eller är det bara ett spel. För mig får du Anouk gärna åka hem.

Montenegro; Man har gjort reklam för Kotor här och det förstår jag. Om ni ej varit i Kotor så åk dit, en fantastiskt vacker palts i Montenegro. Lika vacker är ej denna låt. Många tror att den går vidare och så är kanske fallet men hur jag än försökt så hittar jag ej den på min lista.

Litauen; En av de sämre rösterna i tävlingen, låten ok men det blir respass för Andrius

Belarus eller Vitryssland som ni säger: Kanske kortaste kjolen men ej de vackraste benen här i Malmö. Solayoh blir kanske en sommarplåga-chachachacha. Kommer till final, om icke så är hon den första som ramlar ut.

Moldavien; En vacker ballad, fin som bara den, en lika vacker klänning och hon tar sig till final. Varifrån kommer allt ljud från denna lilla, späda pingla.


Irland; Kvällens överraskning för mig. Denna kan gå långt i dessa pojkbandstider. Är bland top 3 i semifinalen1.

Cypern: Despina hade glömt ta med sig klänningen, hoppas hon ej gör det ikväll. Fint, sjunger bra, låten bra men det blir ej final för Cypern tror jag. Min kärlek till grekisk musik hjälper icke här för att övertyga världen att den skall till final.

Belgien; Killen skulle behöva lite mera rutin, går ej riktigt genom rutan men jag hoppas verkligen han tar sig till final, blir en radiohit. En av mina favvisar.

Serbien; Tjejerna får åka hem för mig. Känns som man tagit vad man haver vad gäller tyger och sytt ihop nåt. Låten käck men där tar det slut.
 
Vad drar vi för slutsats av detta? Jag vill/tror att följande går vidare till lördagens final; Estland, Kroatien, Danmark, Ryssland, Ukraina, Vitryssland, Moldavien, Irland, Belgien och så behöver vi en till?? Jag hoppas på Österrike men det kan va Serbien eller Montenegro. Men lika bra kan Holland ta den platsen även om jag icke vill det. Vi kör med Serbien.



Fy faaaaaaan vad det var kallt att stå i Malmös centrum i en husvagn och vänta på att radiosändningen (P4)skulle börja. Lilian och jag skulle intervjuas av lokalradion och ämnet var; Eurovisionen!!!!
En varm dusch efter att ha stått i snålblåsten var det bästa jag upplevt på länge, denna kväll i Malmö saknade jag bastu. Jag hoppas intervjun gick bra och att jag icke skakade på grund av kyla alltför mycket så att det hördes på rösten.
 

Kvällen tillbringades på EuroFanCafe tillsammans med en massa nördar. Oj, oj vad jag känner mig ”light schlager” i detta sällskap.

Det nämligen ordnades en frågesport för schlagernördar. Papper och penna hade man glömt, nu skulle allt ske via smartphones. Lite tekniska problem dök upp under kvällen men jag var ändå impad av upplägget. Och ni skulle ha hört när det var ett sakfel i en fråga, det tog två röda sekunder innan nån kommenterade  högljutt detta, jag är mäkta impad hur årtal, placeringar osv kan hållas i folks huvuden.

Priset var 2 biljetter till Green room på lördag och detta är ju en dröm för alla som älskar schlageriet.
 
 


Artisterna avlöste varandra, en del gammal skåpmat men ack så uppskattat av fansen. Albaniens rock-killar 2013 uppträdde och rev av några låtar, duktiga är dom att köra live och jag är övertygad att dom tar sig till final på torsdag.
Glen Vella från Malta som firade sin födelsedag i Malmö uppträdde med ett par låtar och sedan kom de stora stjärnorna, Eurovisionvinnarna Linda Martin och Bobbysocks. Om ni bara sett ovationerna dom fick.- Eurovisionen har definitivt ändrat deras liv.  Måste kännas kanon för dessa artister att få sådan uppmärksamhet som dom fick, själv stod jag med munnen öppen och njöt av den sena majnatten i Malmö

Inga kommentarer: